Een succesvolle Feel Good markt in Eindhoven! Mijn plekje op de markt was een twee meter brede kraam naast een Borrelier, leerbewerker Bastiaan die vanuit de schuur in de tuin van zijn vader, werkt in Veldhoven. Een buurman die zelf bewerkte brillendozen en riemen verkocht als een tierelier. Aan de andere kant van me Jenny, glaskunstenares van Kokorobeads, die net als ik af en toe klanten heeft met interesse. Bij haar kun je de as van overledenen verwerken in een sieraad. Prachtige glasproducten!

Mijn conclusie op de markt is lekker te schrijven, uitnodigend te kijken en mensen aan de praat houden bij interesse;  een energie-effectieve methode voor een markt met vele energieën, van een te luide band schuin achter mijn rij tot vele mensen die passeren, waaronder A, B, C en D klanten.
Wanneer ik de markt zelf onderzoek zijn er diverse energie-healers, reconnective healers en intuïtie coaches om je energiebalans weer te sterken. ‘Concentreer je op een punt’, zegt de een, een ander heeft een kaart voor me dat ‘je kwetsbaarheid nu voldoende is getoond, en je nu in een vaarwater terecht gaat komen waarin succes je metgezel wordt’, weer een ander raadt me aan om toch maar mijn bloed te laten onderzoeken, ondanks dat ik haar zeg dat ik geloof al mijn trauma’s echt onder ogen gezien te hebben. Ze antwoordt dat het bloed alleen kan bewijzen of de trauma’s echt zijn verwerkt. Ik vond het kaartje trekken echt het leukst, kwetsbaarheid voldoende getoond, time for a change!

Mijn gemoed komt meestal prettig tot rust bij mensen die iets goed doen voor de wereld. Op een hectische markt zoek ik dat type mensen dan tussendoor even op. Een ideale manier om mijn energiebalans zonder te veel nadenken en poeha weer recht te trekken. Bij De Peperwinkel koop ik Selim peper uit West-Afrika. Een boeiend product waarbij je de zwarte pepertjes eerst moet bevrijden van een peulenschil, waarna je de korrels kunt vermalen. De schillen kun je ook gebruiken in je gerecht. Ruikt lekker, top-product! Vriendelijke man die het product aan de vrouw brengt: mijn inschatting: bedrijf zal overleven!

Met mijn naaste marktverkopers op de markt heb ik consensus gekregen mijn paravent met i-Guide-reizen.com reclame midden op het wandelpad te zetten. Het blijkt een goed idee! Alle B, C en D klanten (klanten zonder een directe koop- of reisbehoefte) lopen namelijk te zwerven, flaneren, sjokken of hangen door het middenpad tussen de diverse stands. Deze mensen moet je als standhouder in een neoliberaal klimaat niet verwaarlozen, ook al willen ze niet direct echt koopklant zijn! Met een bord in het midden van het pad zijn ze makkelijker te verleiden tot het kopen of zich interesseren voor een product van zichzelf promotende ondernemers! Dus blijheid van de standhouders om me heen over mijn behoorlijk in de weg staande paravent. Ongeveer 7 procent, was mijn schatting, bleef staan en keek naar mijn reisaanbod naar Berlijn en Potsdam. Zelfs een familie uit Essen, chic gekleed, blauwe kleding, pas geblondeerd haar, net uit de zeilboot gestapt oid, maar met interesse voor mijn ‘7 days 10 cities’ reclame. ‘Da kommen wir her’, zegt de dame blij.
Een kaartje heeft ze dan ook niet nodig.
Tsja, voor te stellen natuurlijk, in Berlijn zou ik ook niet een reis naar Groningen, Tilburg, Amsterdam of Rotterdam hoeven te hebben. Dan ineens gebeurt dat waar elke ondernemer van droomt; de #businessrevolution op de markt!

Opeens verschijnen vier dames waar ik zeker een cocktailtje mee zou willen drinken voor mijn twee meter brede stand, waar ik inmiddels zit te schrijven. ‘Maak je ook reizen voor pubers?’, zegt de een. ‘Ja natuurlijk’, zeg ik. Ik weet namelijk alles van pubers. Ten eerste was ik zelf een lastige, ten tweede heb ik een bijzonder gevatte, lieve, bij tijd en wijle hyper stuurse, niet antwoordende puber in mijn huis. ‘Het is 13, bijna 14 en het wil wat, maar niet wat ik wil. Bij gebrek aan behang in huis, wil ik het nog steeds graag ergens achter plakken’, zulke uitspraken ontlokken instemmende reacties bij de dames. ‘Berlijn is een geweldige stad voor pubers’, zeg ik. Als jullie ze in bosjes aan me leveren, zorg ik voor chauffeurs en gidsen. ‘No, problem at all!’
De dames zijn blij, zullen contact met me opnemen. Heerlijk een puberreis in het vooruitzicht. Lachen! Mijn gedachten gaan terug naar de tours die ik deed voor middelbare scholieren van een gymnasium in het midden van het land toen ik nog in Berlijn woonde. Kaugum kauwende jongeren in de bus kon ik prima omturnen naar luisterend gedrag. Zonder overdreven zelfpromotie kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat ik dat heel tof deed. Ik had er ook lol in om ze een beetje op stang te jagen, ze te verleiden en ze lichtelijk te beleren soms, en dan weer een tof verhaal te vertellen waardoor ongeveer de helft tot de conclusie kwam dat ze Nederland na school zeker wilden verlaten. Mijn opdrachtgever was ook blij, het jaar erna kreeg ik zijn volgende klas!

De markt had ook bijzondere producten als geweien en dierenvellen. Een kraam had zelfs konijnenvelletjes, prachtig gelooid, en klein in formaat, prachtig om te zien, maar stel je voor je pakt het vast; een van mijn trauma’s. Weg trauma, dacht ik en ik liep door. Dat zo’n konijnenbontje slechts tien euro waard was. Ik kon niet anders dan denken aan onze Knut die de verhuizing van Berlijn naar Tilburg niet goed overleefde. Slechts tien euro waard? Voor een konijntje? Nee, Jeannette, doorlopen…! De toeristen of waren het Eindhovenaren die bij het bontje stonden te kijken vonden het enig, ze twijfelden om het notabene te kopen. Zou ik ze gaan vertellen hoe zo’n konijntje aan zijn/haar einde is gekomen? Nu echt weglopen……

Verder opvallend op de markt waren de trendy, goed geklede mensen, maar toch afwisselend vaak begeleid door bijzonder dociele honden. Zal ik die honden eens in aanraking brengen met de twee studenten die kleine kittens aangelijnd hadden? Dat vond ik bijzonder, was ik in Tilburg nog niet tegengekomen, aangelijnde poesjes. Misschien dat de volgende markt aangelijnde konijntjes oplevert: een nieuw soort protest tegen de bont-industrie?
Wat me ook opvalt is dat mensen je spullen niet stelen op een markt. Ik kan vrij en ongestoord rondlopen en terugkomen en alles ligt er nog zoals ik het heb achtergelaten. Mijn buren zijn goed voor me, ik vertoon hetzelfde gedrag naar hen toe. Ook al had mijn kaartje bij een intuïtie-dame gezegd dat ik mijn analytische gedrag naar de achtergrond had gelaten, hier kon ik niet tot een andere conclusie komen dat als je mensen vertrouwen geeft, je het ook terugkrijgt.

Dat bracht me met een positieve instelling bij een kraam van Yasmin Verschure die een boek verkocht over vluchtelingen. Haar mission statement had ze aan haar kraam hangen: ‘Vandaag zijn zij op de vlucht, morgen kun jij dat zijn’. Iets waarvan ik al lange tijd overtuigd ben dat onze welvaart een heel tijdelijk verschijnsel kan zijn.
Bij Hella’s Home aangekomen, zag ik een energieke dame die producten verkocht van kunststof, bekers uit Denemarken en andere spullen voor de huishouding. Lepeltjes, vorkjes en messen, maar ook speelgoed, spellen en ansichtkaarten. Goede marketing via een stoffen banner achter haar, waar ze zelf lachend op staat. Na zes uur kon je de verschillen gaan opmerken, die er aan het begin van de markt nog niet waren.

Feel Good Market, je goed voelen zekers! Helaas waren de voorzieningen voor een gehuurde kraam niet voldoende. WC’s? Niet aanwezig, het op het terrein aanwezige restaurant had er twee, met een rij bij de dames van vijftien. De anderen die toestroomden, liepen gedesillusioneerd met een volle blaas naar huis. Mijn buurvrouw vroeg zich af of er in de flyer had gestaan dat mensen thuis moesten plassen. En de extra’s hebben ze in Eindhoven, groeiregio van Brabant, weggelaten. Het was gezellig, maar dat hebben we zelf gedaan! Bij de Dwalerij in Tilburg komen de dames van de organisatie je begroeten, tijdens de markt vragen hoe het gaat en je twee keer koffie brengen; iets anders……., waar zou dat aan liggen? (to be continued)

Neem contact op via www.i-guide-reizen.com of bel 06 44 88 14 86