’s Ochtends heel vroeg vertrokken we vanuit Tilburg met een gezelschap uit Baarle-Nassau, Tilburg, Amsterdam en Zeist. Acht vrouwen waren het deze keer die al snel een goede tune met elkaar vonden. De eerste pauze was in Heessen bij een oud kasteel waar nu een privéschool in is gevestigd. Leerlingen van de school gaven ons onder begeleiding een rondleiding! http://www.lsh-heessen.de/

De tweede stop onderweg was bij de voormalige grensovergang van West naar Oost-Duitsland; Marienborn/Helmstedt, waar we tijdens een uurtje bijzondere indrukken kregen van vergane tijden: https://gedenkstaette-marienborn.sachsen-anhalt.de/startseite/

In Berlijn aangekomen was het na zes uur, iedereen rammelde van de honger. In Mitte werden we naar een geweldig ‘restaurant dansante’ gebracht! Eén van ons had haar dansschoenen mee en werd prompt meegevraagd op de dansvloer. Geweldige sfeer en heerlijk eten!

In het hotel bij de Müggelsee hadden we riante kamers en een geweldig uitzicht op het meer. Een volgende reis zou plaatsvinden in het centrum van Berlijn omdat dit hotel op 40 minuten rijden vanaf Potsdamer Platz lag. Best ver, maar bijzonder luxueus voor dit prijsje!

In Berlijn hebben we wandeltouren gemaakt langs Joodse Wijk, een bustour langs alle highlights, waarbij de gids werkelijk alle tijd nam om de indrukken op je in te laten werken. Voor foto’s en voor een wandeling bij de East Side Gallery was voldoende tijd en ruimte. Onze gids wist bijzonder veel over de stad, inwoners en geschiedenis te vertellen.

Een hele dag hebben we in Potsdam gespendeerd, een bezoek aan het Marmorpaleis van de neef van Frederik de Grote, die na hem koning werd van Pruissen. Deze Frederik Wilhelm II had een minnares de Gräfin von Lichtenau met wie hij een levenslange relatie onderhield. Veel tijd besteedden ze samen in het Marmorpaleis met uitzicht op de Heiliger See, een oase van rust! In het paleis waren unieke schatten en schilderijen te zien die het liefdespaar in hun tijd hebben verzameld.

Een geweldige reis met verhalen, lol in de bus, een betrouwbare chauffeur en inpirerende gids! Boek bij i-guide-reizen een reis!